Екскурсія в музей-меморіал жертв окупаційних режимів "на Лонцького" учнів Підберізцівського НВК І-ІІІ ступенів

29.12.2015 15:05

        Скільки разів проходили повз цей будинок і не думали про те, що тут знаходиться Музей - меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лоцького" і що тут страчено так багато українців, які стали жертвою тоталітарних режимів.

        Увійшовши в приміщення і очікуючи на екскурсовода не усвідомлювали те, про що ми зможемо дізнатися. Та раптом ми почули його владний проте доброзичливий голос. Екскурсовод розповів нам про історію створення музею, в'язничний побут та масові розстріли в кінці червня 1941 року.

        Ми оглядалит тюремні камери, кабінет слідчого, фотолабораторію та інші приміщення в'язничного побуту. Частину тюремних камер музею-меморіалу на сьогодні обладнано в експозиційні зали. В коридорах ми оглядали вмонтовані стенди, на яких подано історію будівлі, прізвища частини розстріляних вязныв та тексти документыв, якы регламентували перебування в цій тюрмі у різні періоди.

        В одному із залів ми були вражені переглядом кадрів із хроніки, де зафіксовано стан тюрми та ті масові розстріли в час відходу радянських військ зі Львова в кінці червня 1941 р.

         В іншому залі ми знайомились із фотографіями та читали статті з тогочасних газет, які широко висвітлювали злочини комуністичного режиму.

        Своїм незабутнім враженням учні 10 класу Підберізцівського НВК І-ІІІ ступенів завдячують екскурсоводу та вчителям Довгошиї Н.В., Штойко М.Р. та Дмитерко Л.Є. які організували цю екскурсію.

 

 

Мазуркевич Адріана

Строган Назар