«Сокіл» («Джура»)-2017  скликає однодумців

      Перший етап військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») у 2016-2017 навчальному році проходив 4 травня 2017 р. на базі нашого Підберізцівського НВК І-ІІІ ступенів. У цьому етапі гри в Підберізцівському освітньому окрузі взяли участь 5 команд по 8 чол. із 5 шкіл району (Підберізцівський НВК, Верхньобілківська ЗОШ, Чижиківська ЗОШ, Миклашівський НВК та Старосільська ЗОШ).

     Боротьба  між роями шкіл проходила за такими етапами: «Візитка», «Відун», «Рятівник», «Впоряд»,  «Добре діло»,  «Ватра», «Смуга перешкод», стрільба та розпалювання вогнища. Команди всіх шкіл завзято боролися, бо дуже хотіли потрапити у районні змагання.

     Конкурсні випробування залишились позаду, а команда «Сила Волі» із Старосільської ЗОШ з честю витримала  їх, виборовши перше місце на І етапі гри "Сокіл" ("Джура") – 2017.

(Більше інформації про гру "Сокіл" ("Джура") можна дізнатися у блозі Підберізцівського НВК).

Педагог-організатор Довгошия Н.В.

 

Великий син великого народу

   9 березня 2017 року учні Підберізцівського НВК зібралися біля пам'ятника Т.Г.Шевченка, щоб вшанувати пам'ять великого сина українського народу.

   Золотими літерами вписане ім'я славетного Кобзаря, великого сина українського народу, поета, художника Тараса Шевченка в історію вітчизняної і світової літератури.

   Тарас Шевченко... Ким він є для нас, молоді ХХІ століття? Невже тільки поетом, художником, драматургом? Звичайно, ні! Він геній нашого народу, його Прометей, пророк. Його палка любов до рідного краю, до обездоленних людей і досі надихає нас на хороші вчинки. Важко уявити собі нашого Кобзаря без України, бо сам Шевчекнко писав, що історія його життя - це історія України.

   І засяяв у творчості поета Прометеївський вогонь, який не давав українцям завбути, чиї вони сини і чиїх батьків. Вогонь правди, вогонь непокори горів не тільки у серці поета, а й у його творах.

   Учні читали поезії Т.Г.Шевченка, і кожен з них по-своєму відкривав для себе зміст його пророчих слів. Адже Шевченко, наче живий, говорить до нас і сьогодні. Отже, він наш сучасник, бо його слово любові не старіє і не в'яне. Голос Кобзаря завжди пробуджував патріотичні почуття до своєї Вітчизни, ненависть до гнобителів, кликав на подвиг, вселяв у слабких віру й надію. Це був голос скривдженої, закутої у кайдани, але нескореної душі народу.

Заступник директора з навчально-виховної роботи Гладка Г.М.

Вчитель української мови і літератури Музика О.В.   

 

Інформаційна година

"Небесна сотня - в наших серцях"

   Під такою назвою пройшла інформаційна година 20 лютого у 6 класі Підберізцівського НВК І-ІІІ ступенів.
   Небесна Сотня - наша гордість і біль. Ми пишаємося нашими синами і дочками, які піднялися на захист національної гідності. Як же цим вони схожі на славних синів України попередніх поколінь. Та ж сила волі, велич духу і найголовніше, любов до неньки України. Та зрадницька куля, вперше пущена в мирний протест, принесла біль втрат.
    Та ще сильніше забилися серця українців, ще дружнішими стали вони у цьому протистоянні. А ворог не відступав. Летіли кулі у бік протестантів, намагаючись знищити, знищити в момент зародження революцію Гідності. Шестикласники знову і знову знайомляться із сучасною історією перегортаючи сторінки Революції на Майдані. Кожен розуміє, що тут не тільки відстоювалася гідність народу, тут гартувався дух нації: ми зрозуміли - сила в єдності, у любові до народу.
   Учні згадували учасників Майдану із с. Підгірне і с. Підберізці. Наші села оминула лиха година: втрати найдорожчих, найрідніших. Але біль інших людей став нашим болем. Діти читали вірші, ділилися своїми думками.

 
 
Класний керівник 6 класу Музика О.В.
 

День безпечного інтернету у Підберізцівському НВК І-ІІІ ступенів

    7 лютого 2017 року у Підберізцівському нвк І-ІІІ ступенів вчителем інформатики Квас І.О. було проведено бесіди до Дня безпечного інтернету.

    Учні НВК зрозуміли та повторили користь і небезпеку, яку несе інтернет. Під час бесід вони переглядали навчальні відео з даної теми та проводилися обговорення. Було підкреслено, що без інтернету важко зараз жити у світі новітніх технологій: тут можна вчитися. Але є й недоліки: залежність від різного типу ігор.

    Підбиттям підсумків бесід били створення обіцянок щодо безпечного користування учнями інтернетом.

     

 

 Вчитель інформатики 

Квас І.О.

 

Подіям під Крутами присвячується 

30 січня 2017 року Підберізцівському   НВК І-ІІІ ступенів відбулася загальношкільна лінійка  "Герої Крут - для нащадків взірець"  присвячена вшануванню пам'яті юнаків, які героїчно загинули у бою під Крутами 29 січня 1918 року . 

    Для формування в учнів почуття патріотизму, виховування почуття національної гідності та поваги до власного народу учні 8 класу з класним керівником Пітою Н.Ю. підготували та провели загальношкільну лінійку. Опираючись на історічні факти, учні здійснили екскурсію в минуле, поєднавши з сучасними подіями в Україні.

     Крути ввійшли в історію, як символ національної честі. Молодь полягла,  щоб ми сьогодні жили у вільній і незалежній Українській державі. Битва під Крутами назавжди залишиться у нашій пам'яті.

  Вчитель історії Піта Н.Ю.

"Права людини - над усе!"

           9 грудня в Підберізцівському НВК І-ІІІ ступенів Пустомитівського району відбулася конференція, присвячена Міжнародному дню прав людини. У ній брали участь учні 9 класу. 
           На конференцію учні підготували проекти, у яких розглянули історію права, види свобод і обов'язків, а також  права громадянина України. Творчі групи підготували реферати, стінгазети, презентації. 
               Мета цієї конференції - підготувати учнів до активного життя у правовій державі, де знання своїх прав, уміння їх реалізувати та захистити є нормою для кожної людини.

  
 
Вчитель правознавства Піта Н.Ю.

 

"День Подяки" у Підберізцівському НВК І-ІІІ ступенів 

   24 листопада 2016 року у Підберізцівському НВК святкували "День подяки". Підготувала і провела свято вчитель початкових класів і християнської етики Головата І.О., артистами були її другокласники. 

   День подяки - це день, коли ми можемо зупинитись і задуматись над тим, як багато є речей, за які ми повинні подякувати Богу. Часто ми сприймаємо їх як звичні речі, а насправді - це є Божий дар для нас. Цю думку і постаралися донести до глядачів наші діти через вірші, пісні, таночки, інсценізацію. 

   Усі присутні отримали задоволення від свята і збагатилися духовно. 

 

 Вчитель початкових класів Головата Іванна Олегівна.    

          День писемності

    Кажуть, восьме чудо світу - книга. Та чи була б вона у нас, якби не виникло письмо. Кожен розуміє: ми маємо завдячувати всім, хто прокладав шлях до виникнення писемності. У нас, в Україні, він пов'язаний з іменем Нестора Літописця.

    У Підберізцівському НВК І-ІІІ ступенів сьомого листопада почався тиждень писемності. У НВК проходили дні, приурочені писемності: одні класи готують урочисту лінійку і випускають стінгазету; у кожному класі відбуваються виховні години: "Від Кирилиці до Шевченка", "День писемності", "Нестор Літописець", "Наша книга - чудо із чудес".

    Учні 6 класу підійшли до цього питання по-своєму: вирішили створити спільний проект "Моя книга". Робота над ним  ще продовжується: учні створюють свої поезії, оповідання, акровірші, інші - художники, оформлять книжку.

    Справжнім святом став день 9 листопада. Усі учні старших класів писали радіодиктант. 

    А 10 листопада найкращі мовознавці Підберізцівського НВК прийняли участь у конкурсі П.Яцика. 

   Виховна година у 6 класі "Наша книга - чудо з чудес" відбулася 11 листопада. Діти більше дізналися про Нестора Літописця, відбувся захист проекту "Моя книга". Цікавими виявилися казки Яцейко Анастасії, поезії толярчука Дениса та Дмитерко Вероніки, оповідання Мички Маркіяна, Банаха Олега, Царя Костянтина. Творча лабораторія класу продовжує працюватинад проектом.

                                  

 Педагог-організатор Довгошия Н.В.

   

 Вони любили Україну

    1 листопада 2016 року у кімнаті-музеї "Світлиця" Підберізцівського НВК І-ІІІ ступенів зібралися учні 6-7 класів. Вони з цікавістю розглядають стенди про жінок-патріоток нашого села. Саме тут, у "Світлиці", відбулася виховна година для шестикласників та семикласників. Тема заходу "Жінки в УСС". 

     Про жінку-десятника в рядах Січових Стрільців Ганну Ратич (Дмитерко) розповіла Музика Олександра Володимирівна. Вона ознайомила учнів із твором Марії Остромири "У досвітню годину". Особливо яскраво там змальовано образ Ганни Дмитерко.     

     Учні читали про героїню авторські твори випускників, ознайомилися із спогадами родичів Ганни Ратич. 

     Дмитерко Любов Євгенівна розповіла про Олену Степанівну (Дашкевич) - найближчу подругу Ганни Ратич. Звернула увагу не тільки на її відвагу, рішучість, любов до України, а підкреслила досягнення Олени Степанівни (Дашкевич) як ученого доктора географії, географа. Діти читали вірші про могилу Січових Стрільців у с. Підберізці. Вирішили, що 1 листопада не тільки опорядкують її, а й запалять свічки на могилі. Учні працювали з ентузіазмом, бо кожен розумів, що тут поховані люди, які хотіли бачити Україну вільною. Їхні імена і їхній подвиг буде жити у наших серцях.

   

Вчитель української мови і літератури Музика О.В.

Вчитель географії Дмитерко Л.Є. 

   

"Весела городина" - 

творча виставка членів гуртка образотворчого мистецтва

      Заходиш у школу, а око милують композиції  овочів з наших городів.

       Ніби казкові герої завітали до нас у гості! Своєю яскравістю, барвистістю привертає увагу  один герой. Він вирізняється серед інших. І доки кожен думає, що ж хотів своїм експонатом сказати автор, читаємо: "Осінній дідух". Яка фантазія у дитини: осінь нам теж дарує багатство, достаток.

      Усе на тій виставці зробили найменші учні 1-4 класів Підберізцівського НВК І-ІІІ ступенів. 

      Тут і казкові герої, виготовлені із кукурудзи; козак і дівчина - із маківок, а гарбуз - господар дому, а господиня -картоплина.

      Все тут на виставці продумано до дрібниць: навіть скатертину підібрали осінню, ніби вимережану осіннім листям. Дякуємо молодшим школярам за красу, яку вони створили.

       

 Керівник гуртка Кіндзер Ю.Р. 

"Читанка" Маркіяна Шашкевича - духовний заповіт нащадкам

      04.10. 2016 р. у шостому класі Підберізцівського НВК І-ІІІ ступенів відбулася виховна година "Читанка" Шашкевича - духовний заповіт нащадкам". Готуючись до цього заходу, учні спланували ознайомитися з "Читанкою", вивчити байки. Та коли стали працювати над цією темою, зрозуміли, як багато корисного можна почерпнути із байок Шашкевича сьогодні. І зародився задум створити проект "Байки Шашкевича - духовності основа". Кожен учень, читаючи байки, вказував на мораль твору (чого навчає нас байка). Та найцікавішим було те, що учні добирали прислів'я і приказки до запропонованих ними байок. Саме прислів'я і приказки стали поштовхом до виготовлення стенду "Країна Духовності". 

      "Читанка" Маркіяна Шашкевича надзвичайно цінна для наших сучасників, бо навчає вже трохи призабутих істин: бути добрим, людяним, чуйним і милосердним. 

 

Вчитель української мови і літератури Музика О.В.

День захисника Вітчизни 

     Наймолодше національне свято нашої держави - День захисника Вітчизни. Кожен учень розуміє, що воювати в АТО, захищаючи єдність, цілісність держави, її волю, почесно, але небезпечно. Учні Підберізцівського НВК вдячні захисникам, а свої побажання патріотам висловили у своїх листівках. Писали індивідуальні, колективні. Бажали щасливого й швидкого повернення додому. 

      Є у нас два стенди: "Герої нашого села у зоні АТО"  та стенд пам'яті героїв Небесної сотні. 14  жовтня біля них особлива атмосфера: тут час від часу зупиняються учні класів і ведеться розмова про героїв села - захисників Вітчизни. 

     Найбільш вражають учнів світлини двох зовсім юних воїнів АТО, нещодавних наших випускників. 

    Читання віршів, розповіді захисників - усе це загартовує дух підростаючого покоління, виховує національно свідомих громадян України.  

 

День учнівського самоврядування

     Одинадцятикласники з нетерпінням очікували цього дня. Вони заздалегідь обирали предмети, які повинні б читати молодшим школярам. Брали теми уроків у своїх вчителів. Читали відповідну літературу до уроків. Разом з ними готували конспекти, завдання. Розподіляли між собою обов'язки керівництва школи, назначали чергових вчителів - учнів тощо. 

     В день учнівського самоврядування кожен зайняв своє місце. Розпочалось навчання. В коридорі панувала тиша. Учні проводили уроки. На перервах кожен ділився із вчителями своїми досягненнями. 

    Після уроків одинадцятикласники приготували для вчителів святковий концерт - "Вдячність, шана нині лише Вам", - присвячений дню вчителя. На завершення кожен поділився своїми враженнями - "Чи легко бути вчителем?"   

Класний керівник 11 класу Штойко М.Р.

                           Ювілей школи - свято для кожного

   Незвичним видався першовересень цього року для жителів села Підберізці. І це не дивно. В учнів та вчителів сьогодні ювілей: 25-річчя школи.

        На шкільному подвір'ї зібралося багато гостей, та найщасливішими були, напевно, батьки першокласників: це ж їхні діти стали сьогодні школярами.

        На свято були запрошені гості з Пустомитівського відділу освіти і районної державної адміністрації; а також народний депутат Верховної Ради Богдан Дубневич, який зателефонував із столиці України і привітав учнів з Днем знань. Цей момент став зворушливим для всіх присутніх.

        Вже стала традицією присутність гостей: сільського голови Кіцака Зеновія, голови батьківського комітету НВК Климентія Пилипіва, сільського священика Станіслава Гасса і депутатів села.

        Серця всіх, хто був присутній тут, огортала радість: школа "одягається у нові шати" (зводиться нова покрівля). Кожен розумів, що у такий важкий для країни час оновити дах на школі дуже важко. Тому ми вдячні меценату Підберізцівського НВК Дубневичу Б.В., сільському голові Кіцаку З.М. і місцевим депутатам. Це саме вони зрозуміли проблеми навчально-виховного комплексу і пішли нам назустріч.

        Про цей першовересень можна сказати словами О.Олеся: "З журбою радість обнялася". Саме цю особливість у житті кожного школяра підкреслив В.Бабій наголосивши, що ми маємо бути гідними звання українця, зростати патріотами рідної держави; наші серця повинні переповнитися любов'ю до ближнього. Хай кожний добре усвідомить глибокий зміст Шевченківського заповіту: "Обнімімося ж, брати мої, молю вас, благаю!"

        Щоб бути сильними духом потрібно багато вчитися, знати історію держави. Це підкреслили всі гості свята. Їхні настанови учні запам'ятають на все життя.

"Вічно живий Шевченко"

Вісімнадцятого березня учні п'ятого класу провели свято "Вічно живий Шевченко". Діти - молодці! Свято вийшло гарним і цікавим. Хочеться побажати їм бути і надалі справжніми українцями, і хай слова Шевченка, вимовлені тут на сцені, стануть тими заповітами, що залишив нам у спадок Пророк нашого народу.

Акція "Довкілля"

Жити щасливо і жити в злагоді з природою - 

одне й те ж

Л.Сенека

Вітаємо переможця

Яцейко Анастасія (учениця 5 класу Підберізцівського НВК І-ІІІ ступенів) зайняла перше місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства "Юний дослідник" (30.03.2016 р.). Керівник роботи: Штойко М.Р. - біолог, вчитель англійської мови.

Слід на землі... (зустріч з поетесою Тетяною Фроловою та кобзарем Лаймошем Молнаром)

(дивитися календар подій)

 

Золочівський замок - історична пам'ятка 

        Екскурсія в Золочівський музей-замок 26 грудня 2015 р. організована з допомогою відділу освіти Пустомитівської райдержадміністрації  - продовження знайомства учнів 5-8 класів Підберізцівського НВК І-ІІІ ступенів з історичними пам'ятниками рідного краю. Адже багато експонавтів у музеї "Китайський" подаровано саме історичним музеєм міста Львова, де нещодавно ми побували. Учні були приємно вражені пишністю, багатством цього палацу. А ще цікавішим було те, що ми дізналися про нашу писемність як одну із найдавніших. 

        У цих залах ми дізналися багато про культуру ХVІІ-ХVІІІ століть у Китаї, Японії, Туреччині, Єгипті, Індії. 

        Екскурсія по залах "Королівського палацу" теж виявилася цікавою.Перед нами відкрилися сторінки історії нашого рідного краю: поневоленння Польщею, Австро-Угорщиною, радянською владою. Можливо, тому й зберігся замок, що за часів поневолювачів знаходилася тут тюрма. 

        Скільки потрібно було сил, ентузіазму, щоб відновити цей замок, створивши в ньому музей. 

        Екскурсія у Золочів мала свої переваги: дорогою учні могли любуватися краєвидами рідного краю, а такою глибше пізнати історію Львівщини, яка багата на пам'ятки старовини.

                                          

Свято "Баба Віхола прийшла, купу свят нам принесла"

    Учні 4 класу Підберізцівського НВК І-ІІІ ступенів разом з класним керівником Крохмалюк О. В. підготували і провели свято "Баба віхола прийшла, купу свят нам принесла", в якому згадали всі українські свята, а також нагадали всім гостям давні українські традиції.

                          

Інформацію за 2015 навчальний рік про цікаві хвилини життя учнів у Підберізцівському НВК можна переглянути в архіві блогу "Новини Підберізцівського НВК".