Земля Франка нас радо вітала

04.06.2016 12:37

      Для учнів 5-6 класів почалися найщасливіші дні. І не тому, що попереду літо - пора відпочинку, а тому, що вони, навчаючись в літньому мовному таборі "Sammer camp", зможуть відвідати найцікавіші місця України, пов'язані із духовністю і мужністю нашого народу. Найважливіше, напевне, те, що своїми враженнями вони повинні поділитися не тільки на рідній, а й англійській мові.

      Під час першої екскурсії,яка відбулася за сприяння відділу освіти Пустомитівської райдержадміністрації, учні нашої школи відвідали ту землю, яка дала українському народові титана думки і праці - с. Нагуєвичі. Для нас, українців, 2016 рік - ювілейний (160 років з дня народження І.Я Франка і 100 років з дня його смерті). Як багато зробив для нас Великий Каменяр: писав твори для дітей; вчив боротися за волю, незалежність; любити свій народ, працювати для рідного краю. Нам було надзвичайно цікаво подивитися на ту хатину, у якій народився поет, дізнатися про щось нове для себе.

     Тут ми  ближче познайомитися з інтер'єром хати, яка нагадувала Франкову оселю, і провесли паралель між старовинними будівлями нашого села, сільськогосподарським інвентарем та речами домашнього вжитку. Особливо всіх вразила легенда із життя нашого генія про криницю, яка була розташована на передньому подвір'ї. Саме в дитинстві  у неї Франкові впали ключі; через деякий час у дерево, що росло поряд цієї ж криниці, вдарила блискавка і вітчиму довелося засипати її. Наприкінці свого життя (за чотири роки до смерті) Франко знову згадав про ці ключі і у сні було напророчено, що саме вони допоможуть вилікуватися від важкої недуги. Та вітчим розкопати криницю не дозволив.

    Багато цікавого дізналися і про кузню батька, яка була улюбленим місцем юного поета, про вулики, про життя родини Франка.

    Найбільше враження справили дерев'яні скульптури, що знаходилися у художньому меморіальному комплексі "Стежка Івана Франка". Проходячи лісовою алеєю, розглядаючи мистецькі витвори, присвячені літературним героям, учні мали змогу згадати й поетичні твори Франка, відчути їх велич, мудрість, красу. Щось особливе творилося на поляні казок з дерев'яними скульптурами. Кожен навперебій прагнув впізнати літературних казкових героїв і згадати назви творів.

     Ця екскурсія була надзвичайно пізнавальною для учнів. Кожен для себе у серці зберіг величну постать титана праці і думки І.Я. Франка.